Het ontstaan

Een passend ontwerp

Als grafischvormgever is Joan Reinders Folmer continu bezig met het verplaatsen in personen of omstandigheden en bedenkt daar telkens een passend ontwerp voor. Op het moment dat een oudere buurvrouw ernstig ten val was gekomen en gegevens van haar kinderen voor ambulancepersoneel niet direct voorhanden was bedacht hij hiervoor een oplossing.

Een meterkastkaart. Die was ooit al eens ontwikkeld, maar de informatie die daarop te vinden is was incompleet of achterhaald. In overleg met hulpdiensten en zorginstanties heeft hij geïnventariseerd waar in een geval van nood met name ambulance en politie behoefte aan heeft.

Daarnaast is het toevoegen van portefeuille/portemonnee kaartjes een uitkomst.

Wat zou u zelf graag willen in het geval dat u iets is overkomen?

• Dat familieleden snel op de hoogte worden gebracht.
• Dat de gegevens van uw huisarts bekend zijn.
• Dat men op de hoogte is van uw allergieën.
• Dat men weet waar uw medische gegevens in huis liggen.
• Dat men weet of u wel of niet gereanimeerd wil worden.


Natuurlijk kan daarvoor een App ontwikkeld worden, maar dat is niet voor iedereen geschikt. Ouderen kunnen daar moeilijk mee overweg en hulpdiensten hebben geen toegang tot de smartphone wanneer men bijvoorbeeld het bewustzijn heeft verloren of verward is geraakt. Vandaar dat de kaart doorontwikkeld werd en aangevuld met handzame creditcard-formaat kaartjes die bij het identiteitsbewijs in de portemonnee bewaard kunnen worden. Op die manier heeft men ook buitenshuis de meest belangrijke gegevens binnen handbereik. En juist zo’n kaartje is echt voor iedereen een uitkomst. Voor iedere leeftijd.

Op de 'in geval van nood'-kaart zijn Auteursrechten van toepassing.